У Житомирі 12 травня розпочала свою роботу IV Міжнародна науково-практична конференція “Органічне виробництво і продовольча безпека”, яку організував Житомирський національний агроекологічний університет за підтримки Федерації органічного руху України, Інституту аграрної економіки НААН України та інші.

Привітали присутніх на зустрічі ректор ЖНАЕУ Олег Скидан та в. о. директора ДУ «НМЦ «Агроосвіта» Тетяна Іщенко.

У рамках проведення конференції на території агроуніверситету влаштували ярмарок органічної продукції, де були представлені  виробники органічної продукції в Україні – ТОВ «Органік Мілк», ПП «Галекс-Агро», ТОВ «Полісся-Інвест», органічна продукція ПАТ «Житомирський маслозавод» та інші.

Учасники конференції, студенти і викладачі навчального закладу, а також усі охочі житомиряни могли скуштувати органічні соки, морозиво, вино, зелень, овочі та молочні продукти (сир, масло, ряжанку, йогурти, бринзу, кефір).  

Відвідувачам ярмарку пропонували спробувати органічні продукти і напої та розповідали детальніше про технологію їх вирощування й виробництва.

За бажанням, представлену продукцію можна було придбати, втім виробники зауважують, що коштують такі органічні товари у 1,5–2 рази дорожче, ніж аналогічні найменування на полицях супермаркетів. 

Кажуть, що на Житомирщині, як і в країні загалом, органічне виробництво лише розвивається. Дозволити собі таку продукцію для споживання можуть не всі. Дослідження показали, що органічні продукти й товари купують мешканці великих міст, а також родини, які виховують дітей віком до 7 років. У Європі люди дбають про своє здоров’я на різних етапах життя, тому намагаються вживати органічну їжу. 

Уся органічна продукція в Україні проходить сертифікацію, і дещо вже потрапляє й на європейський ринок.  Органічні продукти мають хороші смакові якості, без ГМО, відповідають усім стандартам, зберігають корисні речовини і натуральний склад під час переробки за традиційною рецептурою, без консервантів, ароматизаторів та добавок, краще втамовують голод. 

Про користь таких продуктів і загалом розвиток органічного виробництва говорили під час прес-конференції «Органічне виробництво і продовольча безпека». Основна мета зібрання – ознайомлення з результатами наукових досліджень, практичним досвідом, обмін думками щодо вирішення актуальних питань розвитку органічного виробництва.

Досягненнями вітчизняного органічного сектора ділився голова правління Федерації органічного руху в Україні Євген Милованов, а про розвиток органічного виробництва на Рівненщині присутнім розповідав Петро Скрипчук – д. е. н, професор Національного університету водного господарства та природокористування. Його колега, д. т. н. Геннадій Голуб, зробив доповідь на тему «Інженерія в органічному виробництві продукції».

Координатор молочного напрямку Дослідного інституту органічного сільського господарства «FiBL» швейцарсько-українського проекту «Розвиток органічного ринку в Україні (2012–2016)» Руслан Білик представив тенденції розвитку органічного молочного виробництва та інформацію про таких українських виробників.

Василь Шукалович, який на конференції представляв Житомирський національний агроекологічний університет, говорив про сертифікацію органічного виробництва в Україні, а голова ФГ «Миколай» Микола Кузьменко – про практичний досвід виробництва органічних добрив на базі біогазових технологій.

Міжнародну конференцію у ЖНАЕУ відвідало більше 200 осіб, серед них підприємці, науковці, виробники, викладачі, студенти, а також представники влади області.

Участь у відкритті конференції взяв перший заступник голови обласної ради Володимир Ширма, який запевнив у цілковитій підтримці обласною владою, депутатським корпусом зокрема, науковців університету в їхніх розробках та ініціативах.

«Органічні продукти тренд нашого часу. Цю світову тенденцію необхідно поширювати у нас, на Житомирщині, та Україні. Тому, безумовно, я щиро радий, що дана конференція вже вчетверте проходить на базі нашого Житомирського національного агроекологічного університету», – сказав Володимир Ширма.

Оргкомітет конференції представляли ректор ЖНАЕУ Олег Скидан, проректор з наукової роботи та інноваційного розвитку Людмила Романчук, директор Інституту агроекології і природокористування НААН України Орест Фурдичко, Євген Милованов, Руслан Білик.


Прес-служба Житомирського національного агроекологічного університету