На базі Житомирського національного агроекологічного університету 12 жовтня 2016 року відбулося урочисте відкриття проекту «Німецько-українська співпраця в галузі органічного сільського господарства», мета якого  –  сприяння покращенню експертних знань технічного та керівного персоналу в галузі органічного землеробства.

 Ця підтримка збільшить можливості українських виробників на внутрішньому та міжнародному ринках. Проект передбачає тісне поєднання теоретичного та практичного навчання,  що характерне для німецької системи середньої спеціальної освіти.

Про це під час зустрічі в ЖНАЕУ наголосили партнери проекту, які представляють німецьку та українську сторони.

Ректор Житомирського національного агроекологічного університету Олег Скидан під час свого виступу наголосив, що в ході реалізації проекту «Німецько-українська співпраця в галузі органічного сільського господарства» матиме місце і практичне навчання, і цілеспрямоване консультування.  А це, у свою чергу, закладе основу для кращого використання потенціалу розвитку органічного сільського господарства України.

У контексті цього, Олег Скидан нагадав про Поліський центр органічного виробництва «Полісся Органік» на базі ЖНАЕУ, органік школу, створення Поліського екологічного кластеру, вже традиційну Міжнародну науково-практичну конференцію «Органічне виробництво та продовольча безпека» та ярмарок органічної продукції, які проводять в агроуніверситеті, «Комплексну програму розвитку органічного виробництва на Житомирщині на 2016–2020 роки» та багато іншого, що зробили і продовжують робити керівництво і співробітники навчального закладу. Декани та викладачі факультетів  ЖНАЕУ активно допомагають впроваджувати ідеї розвитку органічного виробництва на теоретичному й практичному рівнях. В університеті на 7 факультетах впроваджено курс «Органічне виробництво», ведеться наукова робота, видаються довідники і посібники на цю тематику.    

Проект «Німецько-українська співпраця в галузі органічного сільського господарства» стане лише черговим етапом для досягнення результату.

У цьому також переконана в. о. директора ДУ «НМЦ «Агроосвіта» Тетяна Іщенко. Вона вважає, що цей проект – інструмент для того, що прагнуть зробити спільно обидві сторони. Крім цього, до нього залучатиметься не лише агроуніверситет, але й інші навчальні заклади, які вже зараз проявляють інтерес і готові до співпраці. Іщенко також наполягає, що центр органічного виробництва має бути саме на Житомирщині.

Підтримав її ідею голова Житомирської обласної ради Володимир Ширма.

«Дуже символічно, що проект реалізовується саме на базі агроекологічного університету, адже виробництво органічної продукції має розпочинатися з науки та мати хороших спеціалістів у цій галузі. Житомирщина може зайняти свою нішу в розвитку органічного виробництва. Адже у нас вже низка аграрних підприємств займаються органікою. У наших студентів, фермерів  буде можливість навчатися передовим технологіям у галузі органічного сільського господарства. А  обласна рада спільно з обласною державною адміністрацією  будуть і надалі підтримувати такі  перспективні починання», – зазначив  Володимир  і нагадав присутнім про нещодавно створену комунальну установу «Поліський аграрний ресурсний центр», яка буде розробляти та впроваджувати у життя новітні технології у галузі сільського господарства. В області вживаються заходи для підтримки органічного виробництва – розроблена «Програма розвитку агропромислового комплексу Житомирської області на 2016–2020 роки»,  одним із напрямків якої є фінансова підтримка господарюючих суб’єктів у сфері органічного виробництва шляхом часткового відшкодування вартості витрат органічної продукції та часткового відшкодування вартості органічного насіннєвого матеріалу в сумі 1,0 млн грн на 2016 рік

Про німецько-українську співпрацю в галузі органічного землеробства, мету, завдання та  виконавців проекту, серед яких і Житомирський національний агроекологічний університет, у рамках презентації розповів Йоахім Ленц. 

Представник Федерального міністерства продовольства та сільського господарства Німеччини Антьє Фрезе відзначила, що проект дозволить покращити рівень контролю якості органічної продукції, а також допоможе готувати фахівців для цього.  Така співпраця дозволить вивести виробництво органічної продукції на новий рівень, а  фермери та підприємці  набудуть корисного досвіду, обміняються контактами і вийдуть на ринки Європи. У світі зростає популярність органічних продуктів, тож  необхідно врахувати це вже зараз, аби у майбутньому стати прибутковим.

Герман Інтеманн із Посольства Німеччини в Україні зауважив, що це не перший проект у рамках співпраці з Україною,  до цього було ще чотири. Він  нагадав, що у Німеччині покупці стежать за тим, що вони купують і надають перевагу органічним продуктам, запит суспільства на таку продукцію дуже високий.  Втім, своїми силами усі потреби ринку Німеччина покрити не може. Власне, українці мають чудовий шанс допомогти їй у цьому.  Органіка зорієнтована на сталість ринку. Органічне виробництво виправдовує себе за рахунок більших прибутків, навіть за  умови вищої затратності.

Олександр Ющенко  – директор ПП «Галекс-Агро», Євген Милованов – голова Правління Федерації  Органічного руху України та Микола Мороз – директор Департаменту продовольства Міністерства аграрної політики та продовольства України поділилися  інформацією щодо ситуації з виробництвом, сертифікацією, експортом вітчизняної органічної продукції та наголосили на важливості для України саме такого проекту за участю Німеччини.

До слова, навчальні заходи проекту проводитимуться з широкого спектру тем, що стосуються органічного виробництва. Крім того, деякі аспекти переробки та збуту також можуть стати важливою частиною семінарів у рамках проекту. Зокрема, важливими є контроль, сертифікація, аудит і акредитація.

Семінари відбуватимуться по всій Україні. Проте, проект прагне до визначення регіонів із потенційно найсприятливішими для органічного сільського господарства умовами.

Проект фінансується в рамках двосторонньої програми співпраці Федерального міністерства харчування і сільського господарства Німеччини та спрямований на покращення якості в органічному сільському господарстві України.

 Прес-служба Житомирського національного агроекологічного університету