Кафедра технології зберігання та переробки продукції рослинництва є провідним структурним підрозділом агрономічного факультету Житомирського національного агроекологічного університету. 

Історія кафедри

Кафедра технології зберігання та переробки продукції рослинництва створена в січні 2000 року. Засновник кафедри – доктор економічних наук, професор Антон Станіславович Малиновський, очолював кафедру впродовж 2000-2015 рр.

Доктор сільськогосподарських наук, професор, Заслужений працівник сільського господарства України, Відмінник освіти України Віктор Григорович Дідора; кандидати сільськогосподарських наук, доценти: Олександр Анатолійович Саюк, Ігор Юрійович Деребон, Микола Йосипович Орловський, Сергій Миколайович В'юнцов. асистенти: Владислав Вікторович Тишковський, Юрій Васильович Шеремет, Андрій Ігорович Баранов. Навчальний процес, науково-дослідну роботу та технологічні лабораторії обслуговують лаборанти: Аліна Петрівна Гордійчук, Владислав Вікторович Тишковський.

Склад кафедри технології зберігання та переробки продукції рослинництва

Склад кафедри:
У першому ряду: О.А. Саюк, Т.В. Римар, В.Г. Дідора, З.В.Тихончук, М.Й. Орловський.
У другому ряду: Ю.В. Шеремет, С.М. В’юнцов, А.П. Гордійчук, І.Ю. Деребон, А.І. Баранов, В.В. Тишковський.

Навчальний процес проводиться на кафедрі у спеціалізованих, добре і естетично обладнаних лабораторіях. Лабораторія льону – 24 робочих місця; лабораторія хмелю – 40; лабораторія зерна – 30; лабораторія технічних культур та овочівництва – 20 робочих місць.

При кафедрі створена і використовується в навчальному процесі та в науковій роботі спеціалізована "Вимірювальна лабораторія технологічної оцінки продукції рослинництва та матеріалів виробництва"  завідуюча Зінаїда Василівна Тихончук, інженери-технологи Тетяна Василівна Римар. На кафедрі працюють "Міні цукрозавод"; "Міні хлібопекарня"; «Олійний прес» шнековий. Кафедра переробляє овочеву продукцію (квашення капусти, помідорів, огірків; мочіння яблук, виготовлення соків, випічка хліба, визначення виходу олії та ін.)

Всі лабораторії обладнані необхідними приладами для визначення технологічних показників якості зернових, технічних та овочевих культур. У навчальному процесі використовуються сучасні технічні засоби (графопроектори, комп'ютерні програми, мультимедійна установка).

На кафедрі створені учбові відеофільми "Технологія зберігання та переробки цукрових буряків", "Технологія переробки льону-довгунця", "Технологія переробки хмелю", «Генетично модифіковані організми», «Сучасні інтенсивні технології в рослинництві».

Дисципліни

Кафедра забезпечує навчання студентів з дисциплін:

  • Технологія зберігання та переробка продукції рослинництва;
  • Методи і організація досліджень зі зберігання та переробки продукції рослинництва;
  • Стандартизація і правознавство у захисті рослин;
  • Стандартизація і управління якістю продукції рослинництва;
  • Технологія виробництва борошна, крупи та комбікормів;
  • Товарознавство;
  • Льонарство;
  • Хмелярство;
  • Технічні культури;
  • Сертифікація і контроль якості продукції рослинництва;
  • Система сучасних інтенсивних технологій;
  • Овочівництво.